Friday, June 17, 2022

ကချင် ရိုးရာ Shat Jam (ရှတ်ဂျမ်) ကချင်ဒံပေါက်

ကချင် ရိုးရာ Shat Jam (ရှတ်ဂျမ်) ကချင်ဒံပေါက် အရမ်းကို စားလို့ ကောင်းတဲ့ Shat Jam တစ္ပွဲ ရဖို့ ဆိုလျှင် လိုအပ်ရာများမှာ အိမ်ကြက် ၊ ကျောက်ဖရုံသီး၊ တောင်ယာပဲ ၊ မိှုကပ်ခြောက် ၊ပဲသီး ၊ပင်စိမ်း ၊ဖက်ဖယ် ၊နံနံပင်၊ ရှမ်းနံနံ ၊ကန်စင်းရွက်၊ မျှစ်၊ ဆား၊ငရုတ် သီးခြောက် ထောင်း၊ ငရုတ်သီးစိမ်း၊ကြက်သွန်ဖြူ၊ Kau Hpaw( အချဉ် ဖောက်တဲ့ ကြက်သွန်ဥ ) Magram ( သစ်ဂျပိုးခေါက်မှုန့် ) Machyang (တောင်ပေါ် ငရုတ်ကောင်းမှုန့်) ထမင်း တစ်အိုး ချက်ထားပါ။ အခြားသော မိုးရာသီထွက် အရွက် ပလက် များ ဖြည့်စွတ် ထည့် လို့ ရပါသေးတယ်နော်။ ဒီနေ့ ခေတ်မှာ တော့ မြို့ ပေါ်မှာ အ ရောင် လှလှဖြစ်အောင် ဥနီတို့ ပဲ လုံးသို ့ ထည့် သုံးလာကြပါတယ်။ မျှစ်နဲ့ မတည့်တဲ့ သူတွေ တော့ မျှစ်မထည့်စားကြပါဘူး။ တောင်ပေါ်မှာက တော့ အားလုံးရှိတာ တွေ ပစ်ထည့် စားကြတာပဲ။ ပထမ ဦးစွာ တောင်ယာပဲ ကို သန့်စင်စွာ ရေဆေးပြီး ကျက် အောင် ပြုတ်ယူပါမယ်။ မပြုတ်ခင်မှာ အချိန်ရရင် ပဲကိ​ု ရေစိမ်ထားရင်တော့ ပဲ အကျက် မြန်ပါတယ်နော်။ ( ပဲပြုတ်ရည်ကို မပစ်လိုက်ပါ နဲ့နော်) တောင်ယာ ပဲပြုတ်ယူပြီး အဆင်သင့် ပြင်ဆင်ထားပါမယ်။ မိှုကပ် ခြောက်ကို မိနစ် ၃၀ ခန့် ရေစိမ်ထားပြီး သန့်စင်စွာ ဆေးကြောပြီး အမှိုက် ကင်းစင်အောင် လုပ်ပြီး ဒီလို ပြင်ဆင်ထားပါမယ်နော်။ မျှစ်ပြုတ်ကို အ နေတော် လက်နဲ့ မွှထားပါမယ်။ ကျောက် ဖရုံသီးကိုလည်း အ နေတော် တုန်းယူပါမယ် Raw ကြက်သားကို လက်နဲ့ မွ ယူ ပြီး အသားတစ်ခြား ၊အရိုးတစ်ခြား ဖြစ်အောင် ထွှင်ပါမယ်နော်။ ကြက်ရိုးကို ပဲပြုတ်ရည်ထဲ ထည့်ပြီး ၊ဆား ၊ကြက်သွန်ဖြူ ရိုက်ထည့်ပြီး ဟင်းရည် ချက်ယူပါမယ်။ ဟင်းရည်ကျက်ပြီဆိုလျှင် ပင်စိမ်းလေး ထည့်လိုက်ပါနော်။ ကောင်းမှ ကောင်း။ မွ ထားသော ကြက်သားထဲသို့ ဆားထည့်၊ပင်စိမ်း၊ဖက်ဖယ်၊ရှမ်းနံနံ၊ ငရုတ်သီးခြောက် မုန့် ၊အနည်းငယ်ထည့် ပြီး ထောင်းထည့်ပါမယ်။ အဆာပလာ အားလုံး ရော နှယ် ပြီး ကြက်သားကို ချက်ယူ ပါမယ္။ ဆီ လံုး ဝ မ ထည့္ ပါ ။ ကြက်သား ကျက်ပြီဆိုတာနဲ့ ကျောက်ဖရုံသီးထည့်ပါမယ်။ ကျောက်ဖရုံသီး မ ကျက်တကျက်ဖြစ်ပြီဆိုလျှင် ပဲသီးထည့်ချက်ပါမယ်။ ပဲသီးထည့္ၿပီး တာနဲ႔ ပဲသီးနည်းနည်း ပျော့ လာပြီးဆိုလျှင် မိှုကပ်ထည့်ပါမယ်။မှိုကပ်ထည့်ပြိီးတာနဲ့ မျှစ်ထည့်ပါမယ်။ တခု ပြီး တခု ထည့် သွားပါမယ်နော် ။တောင် ယာ ပဲ ထည့် နောက်ဆုံးမှာတော့ ကန်စင်းရွက် chying lap ၊နံနံပင် အုပ်ပြီး အားလုံးကို ဒီလို ဖြစ်အောင် ရောနှယ် ချက်ယူပြီးထမင်းပူပူလေး ထဲသို့ချက်ထားသော ကြက်သားနှင့် ရောချက်ထားသော ဟင်းကိထည့်လိုက်ပါမယ်။ ပြီးရင် Magram ( သစ်ဂျပိုးခေါက်မှုန့် ) ၊တောင် ပေါ် ငရုတ် ကောင်းမုန့် တွေကို ထည့်ပြီး ဒီလို နှယ်ပါမယ်နော်။ ထမင်းနှယ်ထားပြီးနှောက် Nbu Si လို့ ခေါ်တဲ့ သစ်ကြားသီး ကို ေလှာ်ပြီး ထည့် လိုက်ပါ နော် အဲ့ဆို ရှယ် ဖြစ်သွားပါပြီရှင်။ ကချင်ဟင်းချက်နည်း ဆိုလျှင် ဆီ မပါ သ လောက်ပါပဲ နော်။ တောင်ပေါ်ကချင် လူမျိုးများဟာ ဆီအစား Ga Lasi ဆီအစား Ga Lasi လို့ ခေါ်တဲ့ မြေပဲဆန် ကို သာ အစားထိုး သုံးစွဲလေ့ရှိတယ်လို့ လူကြီးတွေ ပြောပြလို့ သိရပါတယ်။ Shat Jam ကို တွဲဖက်စားသောက် မဲ့ငရုတ် သီးထောင်းကို တော Kau Hpaw ( အချဉ်ဖောက်တဲ့ကြက်သွန်ဥ ) ၊ ငရုတ်သီးစိမ်း မီးဖုတ်ပြီး ထည့်၊ဆားထည့် ပြီး ငရုတ်သီးထောင်း တစ်ပွဲ ပြင်ဆင်ထားပြီး.. ( မိမိ စိတ်ကြိုက် မည့်သည့် ငရုတ်သီးထောင်းမဆို ပြင်ဆင်စားလို့ရပါတယ်နော်) ကဲ ခုတော့ အလွန်အရသာ ရှိသော Shat Jam ကို သုံးဆောင်လို့ရပါပြီရှင်။ ပဲဟင်းရည်နဲ့ ငရုတ် သီးထောင်း လေး ဘေးမှာ ချ ရှယ် သုံးဆောင် လို့ရပါပြီရှင် source: fb

No comments:

Post a Comment